Zen Kanji

производителност

Zen Habits (Leo Babauta) - Bulgarian

Дзен Mind: Как да Declutter

Едно от нещата, които ми дава най-мир е да има чиста и проста начало. Когато се събудиш на сутринта и излизам в хола, който е бил decluttered, че разполага с минималистичен търсите, и там не е нежелана, разположена около, там е спокойно и радост, че влизането си сърце.
Когато, по [...]


Едно от нещата, които ми дава най-мир е да има чиста и проста начало. Когато се събудиш на сутринта и излизам в хола, който е бил decluttered, че разполага с минималистичен търсите, и там не е нежелана, разположена около, там е спокойно и радост, че влизането си сърце.

Когато, от друга страна, аз излизам в хол cluttered с играчки и книги и допълнителни неща по цялото място, това е хаос и съзнанието ми е френетичен.

Съм бил simplifier и declutterer от години (вероятно 8/9 години) и съм намерила доста добър в това, но не открихме, че трябва да пазят се върне да преразгледат своя елементарно всеки веднъж през известно време.

Тук са моите най decluttering съвети:

  • Направи го в малки chunks. Заделени само 15 минути да declutter един рафт, и когато този срок на 15 минути, или че е създаден, празнуват вашата победа. Тогава справяне друга Срок за 15 минути на следващия ден. Побеждаващ цял шкаф или стая може да бъде огромна, а вие може да я тури на разстояние завинаги. Ако това е така, просто го направи по-скъпи стъпки.
  • Поставям настрана няколко часа, за да го направя. Това може да изглежда в противоречие с горното върха ... и това е. Това е просто различна стратегия, и аз да кажа каквото и работи за теб. Понякога, за мен, това е добре да се отмени част от сутринта, или цяла събота сутринта, за да declutter един шкаф или стая. Аз правя всичко наведнъж, а когато аз съм направил, че се чувства страхотно.
  • Вземи всичко от шелф или чекмедже наведнъж. Който и от двата по-горе стратегии решите, че трябва да се съсредоточи върху една чекмеджето или шелф в даден момент, и то напълно празна. Тогава чист шелф или чекмедже. След това, вземете купчина и сортиране нея (виж следващата върха), и да върна това, което искате да запазите. Тогава справяне следващия шелф или чекмедже.
  • Сортиране чрез вашия купчина, една позиция в даден момент, и да направи бързи решения. Имате торбичка боклук и даде Освобождаваща кутия удобен. Когато дръпнете всичко от шелф или чекмедже, сортиране чрез купчина един по един. Трансфер до дадена точка, и взема решение: боклук, дай си, или поддържат. Не поставяйте го в купчина. Направи това с цялата купчина, а скоро, ще бъде направено. Ако запазите сортиране чрез купчина, и ре-сортиране, той ще вземе завинаги. Поставете обратно само това, което вие искате да запазите, и организира това учтиво.
  • Бъдете безмилостен. Може да има пакет плъх, но истината е, че няма да се използват все по-голямата част от боклуци, които сте натрупани. Ако не сте го употребявали през последната година, се отърва от нея. Това е толкова просто като този. Ако сте се използва само веднъж или два пъти през последната година, но знаете ли, няма да го използвате в следващите години, се отърва от нея. Отмятам, ако това е unsalvageable и дайте го, ако някой друг може да е в състояние да го използвам.
  • Papers? Бъдете безмилостен, unless it’s important. Списания, каталози, нежелана поща, документи за повече от една година, отбелязва за себе си, бележки от страна на другите, стари работи неща ... хвърлям го! Единственото изключение е свързана с данъка върху нещата, които трябва да се съхраняват в продължение на седем години, както и други важни документи, като гаранции, раждане и смърт и брак сертификати, застраховки, завещания и други важни документи, като това. Но вие ще знаете, тези, когато видите "Ем. В противен случай, хвърля!
  • Ако сте на оградата с много неща, да създадете "може би" кутия.Ако не може да носи да хвърля нещо, защото може да е необходимо по-късно, сложи го в клетка, а след това затваряне на прозорец, етикет, и да я тури на склад (гараж, таванско помещение, килер), от поглед. Най-вероятно никога няма открити тази кутия отново. Ако това е така, го вадите след шест месеца или една година, и го хвърля или да я.
  • Създаване на система за спиране на елементарно от натрупване. Има причина имате високи купища документи по цялото място, и големи хемороиди на играчки и книги и дрехи. Това е така, защото не разполагате с редовни система, за да пазят нещата на мястото си, и да се отърве от нещата, които не се нуждаят. Това е тема за друг ден, но това е нещо, за да си помисля за теб declutter. Ти никога няма да се получи перфектно, но ако мислите, че по-интелигентно за това, как вашата къща cluttered има, може би ще могат да намерят начини да се спре неговото случва отново.
  • Празнуват, когато сте готови! Това всъщност е основно правило в живота: Винаги празнуват вашите постижения, без значение колко малък. Дори и ако само един часа decluttered чекмедже, това е страхотно. Отнасяйте се към себе си нещо вкусно. Отвори чекмеджето (или килера, или каквото), и се възхищаваме своята простота. Дишай дълбоко и знам, че сте свършили нещо добро. Баските в спокойствието.

Други постове около decluttering другаде:

Вижте също:

zen-productivity ++
Рецепта за плосък стомаха
3 стъпки за постоянно Ясно Desk
Доброволчество
Какво е наистина необходимо? Наръчник за скромен живот
Защо Дзен навици?
Zen Habits - Bulgarian
Търсене в нашия сайт: