Zen Kanji

produktivitet

Zen Habits (Leo Babauta) - Swedish

Baby Gör Åtta: Raising Sex Kids - Del 1

Senast mars, min hustru födde en vacker flicka, Noelle Cayce. Hon blev vår sjätte barn, och inom loppet av några år, vårt hus hade plötsligt blivit mycket full.
Lite bakgrund är i sin ordning: min fru och jag kom tillsammans för sex år sedan med två barn vardera från tidigare förhållanden, och [...]

Senast mars, min hustru födde en vacker flicka, Noelle Cayce. Hon blev vår sjätte barn, och inom loppet av några år, vårt hus hade plötsligt blivit mycket full.

Lite bakgrund är i sin ordning: min fru och jag kom tillsammans för sex år sedan med två barn vardera från tidigare förhållanden, och efter att vi gifte oss 2003, vi hade en son (Seth Jesaja) under 2004, och nu Noelle 2006. Vi var och gick från att ha två barn att ha sex inom tre år.

Öka så många barn på en gång har naturligtvis varit en ekonomisk utmaning, liksom en schemaläggning och organisatorisk utmaning. Det är också en fantastisk välsignelse, och jag planerar att göra en serie av inlägg om hur det är att ta upp så många ungar, och några av mina bästa föräldraskap tips. Detta är den första i serien, och det kommer att handla om ekonomi.

Finanser Raising Sex Kids
När min son föddes 2004, min fru och jag fattat beslutet att hon skulle stanna hemma för att ta hand om honom. När min dotter föddes 2006 beslutade vi att hon fortsätter att stanna hemma. Det var ett viktigt beslut och vi är mycket glad att vi gjorde det. Hon är det bästa fackministär avgjort för våra två barn, och hon har kunnat amma och göra diverse andra saker som bara en mamma kan göra.

Självklart, det är också svårare för oss ekonomiskt, men det är värt de uppoffringar, enligt min åsikt. Vi skär ut ett antal kostnader för att kunna leva på min lön (se Hur jag spara ) Och beslutet har tvingat oss att lära oss att leva SPARSAMT. Vi som faktiskt har kämpat för ett tag, men jag tror vi slår våra STRIDE nu.

Jag har också arbetat som freelance skribent på sidan, att ge oss lite extra inkomst utöver min ordinarie lön.

Här är nyckeln till att kunna överleva med sex barn, med endast en av makarna arbetar:

  • Live SPARSAMT. Lever på en lön (plus freelance betala) kräver uppoffringar. Det betyder att du inte kan äta så mycket, eller gå på bio så mycket. Vi har bara en bil. Vi skär ut kabeln. Det blir en slags livsstil efter ett tag, men det är säkert svårt i början.
  • Öka din inkomst. Du kan bara ha en lön, det finns många andra sätt att tjäna pengar på sidan, från att arbeta deltid för fri-lansetter att hört att sälja Avon till barnvakt. En extra inkomst hjälper mycket.
  • Amortera skulder och undvika ytterligare skulder. Vi hade lite problem med skulder ackumuleringsbetingelser, särskilt när vi inte gör tillräckligt med pengar för att betala våra räkningar. Men vi har reformerat vårt sätt canceled våra kreditkort, och är nu sakta betala av våra räkningar, en efter en. När vi är klara kommer vi att ha en massa extra pengar att spara.
  • Bygg en nödfond.Det är tufft, men det är viktigt att du sparar pengar varje avlöningsdag, oavsett hur små belopp. Om du inte kan lista ut hur man gör detta, klippa ut en del mindre kostnader, trim annat avbryta kabel eller Netflix eller ditt gym medlemskap eller något. Hitta ett sätt att spara. Det är den viktigaste delen av din ekonomi, särskilt den del där du bygga en nödfond. Du ska bygga upp det till minst $ 1000, för att när som helst, bilen kan bryta ned eller ditt barn kan behöva gå till sjukhuset eller någon annan typ av olycka kan hända och låt dig inte bara utan de medel som behövs, men räkna reda på vilka fakturor du kan betala senare så att du kan betala för räddningsinsatser. Om du har sparande kan du betala för dessa katastrofer, utan
  • Budget. Jag vet att det är en fruktad sak för många människor, men det behöver inte vara svårt. Att bara lista ut dina vanliga månatliga utgifter (verktyg, hyra, bil, internet, mobiltelefon, etc.) tillsammans med rörliga kostnader (livsmedel, gas, restauranger, etc.) och andra olagliga utgifter som kanske inte kommer upp varje månad utan att ni vet att du behöver någon (bil reparationer, hem underhåll, gåvor, medicinsk, etc., fördelade på en månatlig kostnad). Lista dina inkomster. Ditt resultat bör vara mer än dina utgifter. Om inte, trim vissa kostnader.
  • Automatisera dina finanser. För alla mina räkningar, jag har dem antingen automatiskt dras (som min bil betalning och telefon) eller ha ett regelbundet online kontrollera att gå ut till dem varje månad. De enda saker som inte betalats online är de saker jag behöver kontanter för, såsom gas-och dagligvaror.
  • Kuvertet System. För allt som du inte kan automatisera online återkalla kontanter varje avlöningsdag (istället för att använda uttagsautomater och drabbas avgifter) för de kostnader och sätta dem i separata kuvert. Jag har tre: dagligvaror, gas, och utgifter (allt från mat till barnen i skolan stuff). När pengarna tar slut i kuvertet, kan du inte spendera längre till nästa avlöningsdag. Det är ett enkelt sätt att hålla reda på hur mycket du har kvar i stället för guesstimating och dra för mycket eller avgiftssystem för mycket.
  • Hitta gratis sätt att ha roligt med dina barn. Även om vi gör uppoffringar, och våra barn har att göra uppoffringar för, det betyder inte att vi inte kan ha en fantastisk tid med dem. Vi planerar en Familjedagen varje söndag, när vi alla gör saker tillsammans som vi älskar att göra, såsom att läsa, titta på filmer (vi brukar hyra DVD-skivor för att spara pengar), spelar sport, gå till en park, spela brädspel, gå till stranden , att besöka familjen, eller hur man kan göra en hel del andra kostnadsfria eller billiga saker. Kul måste inte kosta mycket.
  • Planera i förväg. Om du känner någon födelsedag kommer upp, planera för det, så du inte Förvrängningen att hitta pengar för att köpa en present. Samma sak med skolan kostnader, liksom studieresa pengar eller skola bilder. Våra barn är också involverade i sport, så vi måste planera för uniformer och cleats och mer. Tänk framåt på vad du behöver, så du inte är pank när bekostnad kommer upp.
  • Behandla din familj en gång i en stund. Även massor av roliga saker är gratis, ibland måste du SLÅ. Ta med barnen ut till en film, eller en restaurang. Vår favorit SLÅ ska en vatten park. Nyligen vi sprang på ett par hundra extra dollar, och i stället för att ta ansvar och betala av mer skuld eller spara det, vi hyrde ett rum på ett hotell med en stor vattenpark och tillbringade två dagar med en sprängning med barnen. Andra gånger vi bara behandla dem på glass koner eller nåt.

Andra delar i serien:

Se också:

zen-productivity ++
10 Tips för att sluta röka
2006 Året som gått - Ett bra år!
2007: Min största året någonsin
6 tips för Pendling till arbete Bike
Att uppnå mål med min son: Vår Harry Potter Marathon
Zen Habits - Swedish
Sök på vår webbplats: