Zen Kanji

produktivitet

Zen Habits (Leo Babauta) - Swedish

Det är verkligen nödvändigt? En handledning i att leva sparsamt

Ett pågående strävan efter mig, och en som jag förlängning i år är att eliminera allt som är onödigt ur mitt liv. Nu kan du läsa det här och tror att jag skär allt roligt i mitt liv, men det är inte sant. Låt mig förklara.
Den första frågan i denna strävan är naturligtvis vad [...]

Ett pågående strävan efter mig, och en som jag förlängning i år är att eliminera allt som är onödigt ur mitt liv. Nu kan du läsa det här och tror att jag skär allt roligt i mitt liv, men det är inte sant. Låt mig förklara.

Den första frågan i denna strävan är naturligtvis vad som menas med "nödvändigt" betyder? Vi måste först undersöka vad det är nödvändigt ... och den första frågan i denna undersökning är ... nödvändigt för vad? Vilket är det egentliga syftet? Mitt svar, som kommer att vara annorlunda än andra är "nödvändiga för ett lyckligt liv."

Denna definition, då skulle inkludera många saker förutom grunderna i kläder, husrum och mat. Jag kanske inte behöver en god relation med min fru för att överleva, men det är nödvändigt för mig att vara lycklig i livet (jag har hittat). Samma sak med mina barn. För att vara lycklig, jag måste utveckla goda relationer med dem, göra dem lyckliga, och spendera tid med dem.

Men det innebär inte att allt jag gör med dem räknas som nödvändigt. Jag kan vara nöjd med mina barn bara genom att gå till en fri park - Jag behöver inte köpa dem saker hela tiden, eller gå kostsamma underhållning (t.ex. filmer, köpcentret eller waterparks).

På samma sätt måste vi äter, men vi behöver inte äta skräpmat. Sant, du kan säga att godis, eller pommes frites, göra dig lycklig. Tja, det är nyckeln till hela denna övning: Tror ni verkligen behöver något att vara glad? Och ännu mer, behöver du det på daglig basis, eller kan det vara en enstaka behandling?

Kaffe och choklad är två aktuella exempel för mig. Jag älskar båda. Mycket. Men jag är beroende av dem (på grund av koffein), och som gör att jag vill ha dem mer än vad jag verkligen behöver dem för att vara lycklig. Så Jag försöker att klippa ut dem Åtminstone för tillfället. Jag tror att senare, efter att jag sparka vana, jag kan ägna sig åt de saker som en behandling, en gång på ett tag, utan att hemfalla åt missbruk.

Andra saker som jag kan klippa ut (utom som behandlar):

  • Going to filmer (jag sällan gör det längre)
  • Sötsaker, liksom bakelser eller bakverk eller godis (ovanligare nu, men fortfarande en stor frestelse)
  • leksaker (Gizmos och gadgets som är ett mycket roligt, men inte nödvändigt - som en mp3-spelare)
  • nya böcker (jag försöker att köpa begagnad nu eller handel em)
  • äta ute (har försökt att skära ned, men förfaller mer än jag)

Och en del saker som jag måste tänka om:

  • kabel internet (jag har här på jobbet - det är fint hemma, men jag är inte säker på om det är nödvändigt)
  • mobilen (jag inte behöver det för mycket - det är bekvämt, men det är sällsynt att jag verkligen behöver det)

På det hela taget Jag har skära ut en del redan Och jag är mycket nöjd med enkelhet jag gjort hittills. Jag har mycket mer att göra, men det är den process som jag tycker om, inte den slutliga produkten.

Några nya inlägg om detta ämne på annat håll:

Se också:

zen-productivity ++
Mind som vatten
Min GTD Genomförande
Recept på en platt mage
3 steg till en Permanently Clear Desk
Volontär
Zen Habits - Swedish
Sök på vår webbplats: