Zen Kanji

produktivitet

Zen Habits (Leo Babauta) - Swedish

Vad Google Chrome OS Hjälpmedel för Datakostnader


Bild stulen från Bredband .

Post written by Leo Babauta . Följ mig på Twitter .

Det är inte ofta jag skriver om tekniska frågor, men så mycket har skrivits om Google Chrome OS tillkännagivande Jag trodde att jag skulle väga in

På ytan, tillkännagivandet av en Google-operativsystem verkar många vilja ha en chans att konkurrera med Microsoft, ett angrepp på MS:s kärnverksamhet. Men de som har följt Googles flyttar vet att det är mer än så - det är en (förväntad) evolution i Googles långsiktig strategi.

Google går allt på nätet, och jag tror verkligen att detta är framtiden för datoranvändning. Skrivbordet modell av data - Microsoft era - närmar sig sitt slut. Det tar några år, men det kommer att hända.

Den gamla modellen
I flera år har OS har använt skrivbordet analogt med mappar och filer, allt lagras i en stor arkivfil (hårddisken). Och program som Word har kört från hårddisken.

Vad detta har inneburit är att de, för att försäkra sig mot datorn kraschar (som så småningom oundvikliga) har du haft för att säkerhetskopiera dina filer till en fjärrserver disk (en annan hårddisk, en CD-rom etc.). Det har också inneburit en huvudvärk när det gäller att komma åt dina filer och program från flera datorer - du måste spara och synkronisera filer hela tiden, och köpa och installera flera kopior av ansökningar.

Det är också tänkt en hel del huvudbry när det gäller klassificering och hitta dina filer och dela dem med andra människor (detta måste göras med hjälp av disketter / CD-skivor, eller mer nyligen, e-postbilagor).

Slutligen, operativsystem, försöker göra allting har blivit uppblåst och långsam, tar upp mycket av datorns processorkraft, minne och lagring.

Den nya modellen
Googles modell bygger på anslutning till Internet, en modell som var otänkbart för tio år sedan och har bara varit riktigt lönsamma de senaste åren, eftersom nästan alla har höghastighetsförbindelser och wi-fi eller mobil tillgång.

Google har flyttat program och allt, våra filer på webben (eller moln). Det började med Gmail framgång - en snabb, kraftfull online e-app som slår skrivbordet email apps fällt. Det utökade med en rad enkla webb apps:Google Calendar, Docs & Spreadsheets, Google Reader, Picasa för bilder, så småningom YouTube för video, Blogger för att skriva för webben och mycket mer.

Dessa program är lätta men kraftfulla. De är inte så funktionsrika som desktop apps, men här är vad många kritiker inte förstår:I dagens (och morgondagens) computing världen,de inte behöver vara.

Även näringslivet har länge använts Microsoft Word för att skapa rika dokument fullt med formatering och diagram, den allt mer mobila världen inte bryr sig om något av det. Vi skickar e-postmeddelanden och textmeddelanden och tweets och meddelanden på Facebook och forum och andra sociala medier - utan formatering alls. Vi blogginlägg som fet och kursiv stil och länkar och bilder och videofilmer och inte mycket mer i fråga om formatering av text.

Vi behöver inte funktionen-uppsvälld Microsoft Word längre. Inte heller Excel, med sina 2 miljoner funktioner eller PowerPoint (som gillar att titta på bilderna?). Visst, det finns fortfarande några stora skrivbord apps som folk använder för foto-och videoredigering och mycket mer ... men de flesta av oss inte behöver dem. Vi måste kunna kommunicera enkelt och snabbt, utan krångel.

Web apps inte stämmer med desktop apps ... men det är bra för de flesta av oss som använder den nya data-modell.

Web apps är lätt och snabbt. De lagra alla dina filer online, så du behöver inte oroa dig för att synkronisera dem eller bära omkring på CD-skivor eller flash-enheter, eller säkerhetskopiera. Du kan dela med någon du gillar, eller alla, med ett klick.

Detta är vad datorer världen har blivit och kommer att vara i många år. Google har drivit dessa förändringar, och när den meddelade Chrome webbläsare förra året, det var ett självklart steg att göra webbläsaren hantera web apps bättre.

Kromhalten OS är en självklar väg att göra datorer förbi den gamla modellen av skrivbordet program och filer och mappar, och gå direkt på webben, webb apps och online-filer. Chrome OS kommer att bli lätt och snabbt (som Chrome webbläsare), den kommer att innehålla webb apps och inte mycket annat, och det kommer att vara helt i linje med hur fler och fler av oss använder webben - med rörlighet, snabbhet, dela och ansluter i åtanke.

Varför Google Music är nästa logiska steg
Om du läser Google Chrome OS tillkännagivande noga kommer du att se en intressant punkt:

"[Människor] vill att deras uppgifter ska vara tillgängliga för dem var de än befinner sig och inte vara rädd för att förlora sin dator eller glömmer att säkerhetskopiera filer."

Detta innebär givetvis Google OS lagrar alla sina filer på nätet - sedan människor inte behöver oroa dig för att säkerhetskopiera filer, och om de förlorar sin dator, ingenting kommer egentligen att gå förlorade.

Och det är förståeligt med tanke på att Google har flyttat nästan alla dina filer på nätet om du använder sin webb apps:e-post, bilder (i Picasa), video (på YouTube), handlingar (Google Docs & Spreadsheets), även PDF-filer nu.

Nästan alla dina filer.

Den genomsnittlige användaren har en annan typ av fil, men:mp3s. Visst, jag vet att det finns många andra typer av filer, men jag är bara fråga med vad de flesta människor använder datorer för dessa dagar - e-post, online behandlingen och sociala grejer, video, foton, musik. Och Google har inte flyttat musik på nätet ännu.

Det finns redan sidor som gör detta, men de är inte Google. Så antingen Google kommer att köpa en av webbsajter (som den gjorde med YouTube och Blogger och Writely, som blev Google Docs) eller kommer det att skapa sin egen.

Din mp3s kommer att lagras på nätet, och du kan spela upp dem överallt. Detta kommer att komplettera Googles mål att hålla alla dina filer online.

Gäller:Connectivity and Privacy
Det finns två huvudsakliga problem som folk har när cloud computing eller webb apps tas upp, så vi bör tala om dem i korthet:

1. Vad händer om du inte är ansluten till molnet?Du kan förlora din Internet-anslutning och får tillgång till dina filer. Detta är inte ett bekymmer för de flesta av oss, som vi är nästan alltid anslutna, fler och fler varje år, särskilt med uppgifter planer på mobila enheter (ALA i iPhone). Men Google är redan med denna fråga med Google Gears och HTML5 - du kan komma åt dina filer och använda webb apps även när du är offline.

2. Måste jag verkligen vill att Google ska ha alla mina filer och info?Detta är ett giltigt privatliv oro, och jag inte har ett svar. Min personliga känsla är att jag inte har några data att jag är oerhört orolig för att förlora eller att bli offentliga. I mycket tvivel Google skulle vara intresserade av att bläddra igenom mina filer, eftersom de inte är mycket intressant. Och om Google använder mina uppgifter att tjäna upp bättre annonser ... vad bryr jag mig? Jag kan inte titta på sina annonser i alla fall.

Men jag förstår privatlivet oro . Det kan visa sig vara en viktig fråga, eller det kan bara vara något som vi lära oss att leva med, som vi har med många andra privatlivet (regeringen har tillgång till våra finansiella data, Microsoft få info från våra datorer, osv.)

Uppdatera: Mer info om Chrome .
--
För dem som är intresserade av att skapa kraftfulla web video:Check out a toolkit at WebWarriorTools on Making Web Video som säljer . I huvudsak är det en omfattande utbildningsverktyget om allt allt du behöver för att skapa video som ger en effekt. Det är en stor resurs för personer med bloggar eller produkter som vill lära sig att börja använda video för att öka abonnenter eller försäljning.

Verktygslådan lanserar i ett par dagar, och till dess det finns en pre-försäljning som sjunker priset från $ 67 to $ 49 (32% rabatt).

zen-productivity ++
Älska livet, inte Stuff
Ta Många Raster för att få fler Utfärdad
De väsentliga Motivation Handbook
Friska och Fit Algorithm
Tre enkla ändringar Get Fit och grön på samma gång
Zen Habits - Swedish
Sök på vår webbplats: