Zen Kanji

produktivitet

Zen Habits (Leo Babauta) - Swedish

Zen Mind: Hur Declutter

En av de saker som ger mig mest fred har en ren, enkel hem. När jag vaknar på morgonen och gå ut i ett vardagsrum som har decluttered, som har ett minimalistiskt utseende, och det är inte skräp som ligger omkring, det är en lugn och glädje som kommer in mitt hjärta.
När den [...]


En av de saker som ger mig mest fred har en ren, enkel hem. När jag vaknar på morgonen och gå ut i ett vardagsrum som har decluttered, som har ett minimalistiskt utseende, och det är inte skräp som ligger omkring, det är en lugn och glädje som kommer in mitt hjärta.

När å andra sidan, jag går ut i ett vardagsrum belamrad med leksaker och böcker och extra saker hela stället är det kaos och min uppfattning är frenetisk.

Jag har en simplifier och en declutterer i flera år nu (troligen 8-9 år) och jag har blivit ganska bra på det, men jag har upptäckt att du måste hålla komma tillbaka och se över ditt skräp varje gång ett tag.

Här är mina top decluttering tips:

  • Gör det i små bitar. Arealuttag bara 15 minuter att declutter bara en hylla, och när hyllan eller att 15 minuter är, fira din seger. Sedan angripa en annan hylla i 15 minuter nästa dag. Att erövra en hel garderob eller rum kan vara överväldigande, och du kan få bort den för alltid. Om så är fallet, gör det bara i barnmat steg.
  • Lägg undan ett par timmar att göra det. Detta kan tyckas motsägelsefullt att ovanstående tips ... och det är. Det är helt enkelt en annan strategi, och jag göra vad som fungerar för dig. Ibland, för mig, det är bra att avsätta en del av en förmiddag eller en hel lördag förmiddag, för att declutter en garderob eller rum. Jag gör allt på en gång, och när jag är klar, det känns fantastiskt.
  • Ta allt i en hylla eller låda på en gång. Oavsett vilken av de två ovanstående strategier du väljer bör du fokusera på en låda eller ett hyllplan i taget, och tömma den helt. Sedan ren att hylla eller låda. Sedan tar lugg och sortera det (se nästa tips), och sätta tillbaka precis vad du vill behålla. Sedan hantera nästa hylla eller låda.
  • Sortera via din lugg, ett objekt åt gången och fatta snabba beslut. Ha en papperskorg väska och en give-away låda hands. När du drar allt ut på en hylla eller låda, sortera högen en i taget. Plocka upp ett objekt och fatta ett beslut: papperskorgen, ge bort eller behålla. Sätt inte tillbaka det i högen. Gör detta med hela högen, och snart kommer du att göra. Om du håller sorteringen genom hög och åter sortering, det tar evigheter. Sätt tillbaka bara vad du vill behålla, och ordna det fint.
  • Var obarmhärtiga. Du får ett pack råtta, men sanningen är, du kommer aldrig använda det mesta av skräp du har ackumulerat. Om du inte har använt det under det senaste året och bli av med den. Det är så enkelt. Om du bara har använt det en eller två gånger under det senaste året, men vet att du inte kommer att använda den i nästa år, bli av med den. Kasta den om det är unsalvageable och ge bort det om någon annan skulle kunna använda det.
  • Papers? Var obarmhärtiga, unless it’s important. Tidskrifter, kataloger, skräppost, räkningar mer än ett år, konstaterar för sig själv, anteckningar från andra, gamla arbete grejer ... kasta det! Det enda undantaget är med skatte-relaterade saker som bör bevaras i sju år, och andra viktiga dokument som garantier, födelse och död och äktenskapsintyg, försäkringar, testamenten och andra viktiga dokument på det viset. Men vet du dem när du ser dem. Annars kastar!
  • Om du är på staket med en massa saker, skapa en "kanske" box.Om du inte vill kasta något, eftersom du kan behöva det senare, uttryckte det i rutan, stäng sedan rutan etiketten den och placera den i lager (garage, vinden, garderoben), utom synhåll. Troligtvis kommer du aldrig öppna lådan igen. Om så är fallet, dra ut efter sex månader eller ett år, och kastar den eller ge bort det.
  • Skapa ett system för att stoppa skräp från ackumuleringsbetingelser. Det finns en anledning till att du har höga travar av dokument över hela platsen, och stora högar av leksaker och böcker och kläder. Det är därför du inte har ett regelbundet system för att hålla saker i deras ställe, och bli av med grejer du inte behöver. Detta är ett ämne för en annan dag, men det är något att tänka på när du declutter. Du kommer aldrig att få till perfekt, men om du tror mer intelligent om hur ditt hus blev rörigt, kanske du kan hitta sätt att stoppa den från att hända igen.
  • Fira när du är klar! Detta är faktiskt en regel i livet: alltid fira ditt resultat, oavsett hur små. Även om du bara decluttered en låda, det är jättebra. Unna dig något gott. Öppna som låda (eller garderob eller något) och beundra dess enkelhet. Andas djupt och vet att du har gjort en bra sak. Bask i din ro.

Andra inlägg om decluttering någon annanstans:

Se också:

zen-productivity ++
Recept på en platt mage
3 steg till en Permanently Clear Desk
Volontär
Det är verkligen nödvändigt? En handledning i att leva sparsamt
Varför Zen Habits?
Zen Habits - Swedish
Sök på vår webbplats: